Thursday, 11 May 2017

Who's in the Interview Chair?

Today the Lovely Katherine Kullmann, author of Georgian/Regency novels, has stepped to the chair! 







(1) What actually inspired the writing of your novel(s)?

Ans:There was no one thing. I have always loved writing, and it has been an important part of my work, but it was only when I took early retirement that I had the time and space to consider writing creatively. I’ve been fascinated by the regency period since I first read Georgette Heyer and Jane Austen and it seemed natural to set my books there. As to what triggers a story—it can be something quite small, for example, take thisslight exchange between two women at a masquerade inPerception & Illusion:
“The carriage is outside if you still wish to leave. It has just struck midnight,” Thalia whispered.
“I do. And you?”
“I’ll stay awhile.”
I couldn’t stop wondering what happened when Thalia returned to the ballroom and the result was The Murmur of Mask. In the end, it was published first. I was so immersed in it by the time Perception & Illusion was returned from my editor that I decided to complete it before returning to P&I.

(2)  Alpha or beta hero –profession/title/rank?– brief description!

Ans:I don’t think of my heroes in terms of alpha or beta but I would say they are a mixture of both. Luke Fitzmaurice, in The Murmur of Masks is the younger son of a baronet. Prevented by a previous illness from leaving university to join the Army in 1803, he will not be deterred from joining Wellington in Brussels in May 1815. He is a debonair man about town, an excellent brother, frequents a rough and ready fencing club in preference to Angelo’s and is interested in political reform.
The Honourable Hugo Tamrisk M.P, hero of Perception & Illusion, is the youngest surviving child and only son of the twenty-fifth Baron Tamm. One of the ton’s most eligible bachelors, he is inclined to be cool and reserved but is instantly attracted to Lallie Grey. On first sight, she finds him ‘very dark, with strong cheekbones and deep eye sockets set above a beak of a nose and a determined chin, above which his lips were fixed in a straight line’ but he soon reveals a ‘surprisingly attractive smile’.

(3)  Can you describe your heroine’s personality- title/rank?– brief description!

Ans:Olivia Frobisher in The Murmur of Masks is the daughter and sister of naval officers. She is a competent and capable woman, used to sizing up a situation and making the best of it, but her aloof fa├žade conceals a longing for love.
Lallie Grey, in Perception & Illusion, is governess to her younger half-sisters. She is warm-hearted, impulsive and full of life. Hugo admires her ‘slanted green eyes and provocative combination of a little turned-up nose perched above a plump upper lip’ but also finds her very easy to talk to.

(4)  Are there secondary lead characters with important roles?

Ans: Yes. In The Murmur of Masks, Luke’s friend Lord Franklin plays a very important part, as does Olivia’s friend the Duchess of Gracechurch. Perception & Illusion is more of an ensemble piece, with Lallie’s and Hugo’s families to the fore.

(5)  Where is the novel (s) set? – time-frame – country etc.

Ans: Both are set in England, but with some of the action in Brussels and surrounding areas. Book One of The Murmur of Masks is set in 1803, Book Two in 1814 and Book Three in 1815. Perception & Illusion runs from mid-1813 to early 1815. There is a slight overlapping of characters between the two books as much of the action occurs within the same social set.

(6) What is it about your chosen era/periods that you most enjoy?

Ans: I love regency fashion. It reflects the light-heartedness of the period. But I am also fascinated by the darker side of a world on the cusp of modernity.

(7)  Which if any of your characters do you dislike, and why?
Ans: Robert Grey, Lallie’s father, who only has an eye for the main chance, and his crony Frederick Malvin who leaps at the chance to marry Lallie.A thoroughly nasty pair.

(8)  Do you avoid sex scenes, gross violence or other in your works?

Ans: I don’t avoid sex scenes but do not include them gratuitously. They must be part of the plot and feel right for the characters in their time. I avoid gross violence.

(9)  How would you rate your novel – historical fiction, romantic fiction, tear-jerker, emotional drama, swashbuckling adventure, other...?

Ans: I describe my novels as ‘historical fiction for the heart and for the head’.

Back cover blurb, and point of sale links. 



Back Cover Blurbs;
The Murmur of Masks
1803/04 England is at war with France. Olivia Frobisher, daughter of a naval officer who is somewhere at sea, loses her home when her mother dies suddenly. Adrift and vulnerable, she accepts the proposal of Jack Rembleton, a natural scientist, hoping that love will grow between them. She is unaware that Jack, fearing exposure of his innermost secret, has yielded to pressure from his elder brother to marry and sire an heir to his title. Luke Fitzmaurice,devastatedat being declared unfit for military service, suffers another disappointment when he learns that Olivia is already married. Olivia too is shaken and realises that in accepting Jack’s offer she has cut herself off from the world of youth and the promise of love.

Ten years, later, Jack spends most of his time at his experimental farm, visiting Olivia and their three children occasionally. With Napoleon defeated, he leaves to travel abroad indefinitely. Luke has become more radical in his outlook and under the pseudonym Otanes casts a critical eye on society. He is still drawn to Olivia but must accept they can have no future. A sudden turn of events changes everything but Napoleon escapes from Elba. Although offered a seat in parliament, Luke purchases a commission in the 1st/52nd and joins Wellington’s army in Brussels. Once Napoleon is defeated, Luke must fight the battle for Olivia’s heart.

“Catherine Kullmann's debut novel offers lovers of historical fiction an authentic portrait of the passion and turbulence of the extended Regency period. It is a story of love and war; an eternal triangle with a difference.”

The Murmur of Masks is available as e-book and paperback worldwide from Amazon 




Perception & Illusion
Cast out by her father for refusing the suitor of his choice, Lallie Grey accepts Hugo Tamrisk’s proposal, confident that he loves her as she loves him. But Hugo’s past throws long shadows as does his recent liaison with Sabina Albright. All too soon, Lallie must question Hugo’s reasons for marriage and wonder what he really wants of his bride.

Perception & Illusion charts Lallie’s and Hugo’s voyage through a sea of confusion and misunderstanding. Can they successfully negotiate the Rocks of Jealousy and the Shoals of Perplexity to arrive at the Bay of Delight or will they drift inexorably towards Cat & Dog Harbour or the Dead Lake of Indifference? Catherine Kullmann's skillful evocation of the Regency period rings true, as do her protagonists’ predicaments. It is a joy to step into this other world with her.

What they say about Catherine Kullmann’s writing
‘Fans of historical fiction will be delighted with a well-wrought story and a wealth of authentic detail.’
‘A page-turning plot of romance and intrigue with well-developed characters set in an extremely well-researched and detailed Regency period.’
‘The characters are particularly well drawn, and the English Regency setting is just perfect.’
‘You really get a feel for the Regency era and the conflicts and difficulties people faced.’

Perception & Illusion is available as e-book and paperback worldwide from Amazon 

1 comment:

  1. Will feed my kindle now. Both look like just my thing!

    ReplyDelete